Икономика

Новите санкции: Може ли Европа без руски дизел? Кой ще бъде големият печеливш? Биз(д)нес, 06.02.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

“Този пазар е движен от мотива за печалба. Не трябва да се лъжем. Има много големи компании с огромни капитали, които са специализирани, когато имаме един нефтен ресурс на едно място в света, той да бъде продаден по-скъпо в друга част на земното кълбо. Така че аз очаквам доста компании да поемат този риск, било то законен или не.” - така финансовият анализатор Преслав Райков коментира възможността руски нефтопродукти да бъдат препродавани на Европа въпреки забраните.

За госта Европа е успяла да намали ролята на Русия като основен източник на дизел за континента преди да се включи към санкциите на САЩ и Великобритания таргетирани срещу руски нефтопродукти.

Европа ограничи потреблението на руски дизел. От 50 процента през лятото до 25 процента сега. Окачвам процента на доставките на дизел от Русия за Европа да паднат до 15 процента след санкциите.

Преслав Райков, финансов анализатор

Въпреки мерките, Руската федерация продължава да увеличава флотилията си от нерегистрирани танкери, които и позволяват да заобикаля рестрикциите и да продава своите енергийни ресурси. Според Преслав Райков, ЕС се е подготвял за тези санкции от лятото на 2022-ра година, и последствията този ход е отработен в цената на повечето продукти.

“Русия да спре изцяло доставките си на нефтопродукти е възможен ход. Така Кремъл може да постави Европа в една инфлационна хватка. Това е последният възможен начин Руската федерация да използва енергоносителите като оръжие”, смята финансовият анализатор.

Реалистична ли е прогнозата за цена от 200 долара за барел дизел и може ли Европа да разработи собствени находища на нефт? Коя страна предвижда петкратно увеличение на доставките на дизел за ЕС? Още по темата вижте във видео.