Европа

ЕС ще приеме 10-ти пакет от санкции срещу Русия преди 24 февруари

От Euronews България Euronews България

Евросъюзът планира да приеме 10-ти пакет от санкции срещу Русия преди 24 февруари, годишнината от руската инвазия в Украйна. До момента вече са наложени безпрецедентни мерки. Това съобщи председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която пристигна в Киев и води голяма делегация с нея. Утре ще се проведе среща на върха Украйна-Евросъюз.

Украинският президент Володимир Зеленски посрещна председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която води голяма делегация, преди срещата на върха в украинската столица. Това е 4-тото й посещение в Киев.

Тя подчерта, че сега Русия плаща висока цена, защото наказателните мерки подкопават нейната икономика, връщайки я с едно поколение назад. Те са насочени срещу нейния отбранителен и финансов сектор, ограничават търговията и вземат под прицел около 1500 юридически и физически лица, които играят роля във войната.

Сред най-тежките санкции е въведеният в началото на декември таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел. Това вече струва на Русия по около 160 милиона евро на ден.
Фон дер Лайен обяви, че в Хага ще бъде създаден Международен център за преследване на престъпната агресия в Украйна.

 

Русия трябва да бъде подведена под съдебна отговорност за своите жестоки престъпления. Прокурорите от Украйна и Евросъюза вече работят съвместно. Събираме доказателства и като първа стъпка в Хага ще бъде създаден международен център за престъпната агресия в Украйна. Този център ще координира събирането на доказателства.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Тя похвали и кандидатурата на военновременна Украйна за членство в Европейския съюз, въпреки че официални лица от Брюксел отбелязват, че присъединяването на Украйна към 27-членния блок все още е далеч. Изкореняването на широко разпространената корупция е ключово условие за присъединяване към ЕС, а страната постига напредък, похвали Фон дер Лайен.

 

Подготвихте кандидатурата си за членство в Евросъюза блестящо. Знам това от опит. Вие станахте страна кандидатка, докато се борехте с нашествие. Продължавате да постигате впечатляващ напредък, за да изпълните седемте стъпки от становището на Комисията. Успокоява ме фактът, че вашите антикорупционни органи са нащрек и ефективно разкриват случаи на корупция.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Помощта на ЕС за Украйна е достигнала 50 млрд. евро от началото на войната с Русия. Украинският президент призова за още санкции срещу Москва.

 

Всички знаем, че сега Русия концентрира силите си. Тя се готви за опит за отмъщение не само срещу Украйна, но и срещу свободна Европа, срещу свободния свят. Обсъдихме увеличаването на техническите възможности за внос на електроенергия в Украйна от Европа, така че народът ни да има енергийна защита в условията на дългосрочен руски терор.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

В петък е първата голяма среща на върха ЕС – Украйна, след последната, проведена в Киев през октомври 2021 г., няколко месеца преди началото на войната на 24 февруари миналата година.

"Украинските власти настояха срещата между Евросъюза и Украйна да се проведе тук в Киев, а не в Брюксел. Те искаха лидерите на Блока да видят как функционира страната, как прилагат мерките и изискванията, докато се отбраняват вече една година. Нещо, което Киев със сигурност вярва, че заслужава – членството в Евросъюза", предаде Саша Вакулина, журналист на Euronews от Киев.