Икономика

Енергиен експерт: Дали дизелът ще поскъпне зависи от Китай

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Исторически Русия е един от основните доставчици на дизел към Европа. Това не важи за България, ние по-скоро сме износител на дизел. Но ембаргото идва в момент, в който имаме презапасяване и много нови рафинерии, които започнаха работа в Близкия Изток. Те ще позволят на Европа да се справи и без внос от Русия. 

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Констанца Рангелова.

Ще се случи пренареждане на глобалната търговия. Русия ще трябва да изнася много по-далеч своя дизел, ние също ще трябва да внасяме от по-далеч. Но Европа е пазарът, на който се балансира глобалният пазар на дизел. Русия ще трябва да продава с големи отстъпки, за да може да намери купувач.

 

Все още няма повишение на цената. Това, което ще се случи в Китай, ще бъде определящо в следващите месеци. Отварянето на китайската икономика и по-силна консумация там, би повлияла доста силно на глобалния пазар.

Турски поток остана един от основните пътища, по които руски газ продължава да стига до Европа. Част от този газ се прекупува и стига и до България.

Вижте цялото интервю във видеото.