Общество

Мярката за високите цени на горивата предизвика объркване

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Ден след като парламентът одобри нова подкрепа за гражданите заради високите цени на горивата, въпросите кой и какво ще получава стават все повече. Все още не е ясно дали компенсацията ще обхваща всички потребители, или ще бъде въведен подоходен критерий. Очаква се до месец изпълнителната власт да разработи механизъм за помощите за горива.

Новият законопроект предвижда всички граждани, които се осигуряват на по-малко от 3400 лева на месец да имат право на новите компенсации. Идеята е те да получават еднократно ваучер на стойност 1000 лева, които ще могат да бъдат използвани на бензиностанциите.

„За да бъдат обхванати всички тези, които имат най-голяма нужда да бъдат подкрепени, разбира се, подоходен критерии ще бъде включен към условията“, заяви премиерът Гълъб Донев.

Вносителите на закона от ГЕРБ-СДС са уверени, че новата мярка ще бъде ефективна.

„Ще има подпомагане, когато се разделят тези 2 милиарда лева на броя на шофьорите, ще видим, че всеки може да получи 1000 лева“, категоричен е Делян Добрев.

От „Продължаваме промяната“ обаче не споделят оптимизма на колегите си в парламента.

„Ако наистина го има този 1 лев, то 50 стотинки от него директно отиват в ръцете на Лукойл. Това са милиони левове“, каза Венко Събрутев.

План-смектата на депутатите от Народното събрание включва сума от 1 милиард лева. Тя ще бъде събирана от компаниите, преработващи петрол. Те ще вкарват специална ставка в специална сметка, а размерът на сумата ще се определя по сложна формула, която сега ще се опитаме да обясним.

Нефтените компании ще трябва да внасят сума, която се равнява на 70% от разликата между цената на нефт сорт Брент и руския сорт Уралс. Цената на сорт Брент на пазара днес е 84 долара за барел, а тази на Уралс – 51. 70% от разликата между тези цени е 23 долара, тоест за всеки. Барел руски нефт, компаниите ще дават по 23 долара в хазната. Така държавата ще се опита да събере сумата за изплащане на ваучерите.

„Аз смятам, че след премахването на 25-те стотинки това е най-добрия вариант. Да, той ще създаде проблеми за нас и държавата, може би, но по-добър вариант наистина няма. В момента в който ваучерите са готови ние ще можем веднага да почнем да ги прилагаме“, смята Светослав Бенчев.

Собствениците на малките бензиностанции обаче не приветстват идеята. Според тях ваучерите лесно ще се фалшифицират и ще създават административни затруднения.

„Не знам как ще се получи плащането от ваучерите към нас, но ако се окаже че 30% са фалшиви, какво правим. Няма как да стане с ваучери на годишна база преди дори да знаем какви пари ще постъпят. Като видим, тогава да ги разпределяме“, твърди Димитър Хаджидимитров.

А според икономиста Юлиян Войнов дори не е сигурно, че държавата ще успее да събере нужните средства от нефтените компании. „Тази година има много социални плащания, пенсии, по-висока минимална работна заплата, тук говорим за милиарди. Ако сметката излезе грешна, това изключително много ще натовари бюджета“, казва той.

Въвеждането на новата мярка срещу цените на горивата подлежи на задължително одобрение от Европейската комисия, тъй като може да се смята за пряка държавна помощ.