Политика

Финансист: Дискусията за отстъпката за горивата е политическо надскачане

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Дискусията за отстъпката за горивата в момента е ирелевантна. Нищо не виждам друго освен едно политическо надскачане и говорене.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

България има много добри традиции в целево подпомагане. Още преди 20 г. изградихме социалните и системи да работят на база на таргетиране на крайно нуждаещи се, имаме система за прилагане на подоходен критерий, и т.н. В социалното министерство има специалисти с много добра практика.

В продължение на последните две години виждаме откровено лобиране и незнание какво да се прави. България е една от държавите с изключително голямо подпомагане и компенсиране на инфлацията, което бори всички идеи, че ако искаш да ограничиш инфлацията, трябва да намалиш това предлагане. Мерките, които се прилагаха бяха на калпак и то не на потреблението, а на хората, които произвеждаха. Схема, която я няма почти никъде в Европа и е алогична, защото целта ти е да помогнеш на крайния потребител, а не да изкривиш производството. Така че не може да се коментира всяка отделна мярка дали е добра или не, защото не е част от една система и е никаква мярка.

 

Ако погледнете субсидиите за енергийни цели на фирмите, за м.г. са надхвърлили 12 млрд.

Има поне 50 начина държавата нищо да не събира от „Лукойл“. Може да облагаш свръхпечалби, ако ги има тези печалби. Никой не може да прекрати практиката, която „Лукойл“ налагаше до този момент да трансферираш печалбите на базата законодателство в друга държава.

За тази година трябва да затегнем коланите. Ако сме имали 2.7-2.8% дефицит, за тази година трябва да се стремим на не повече от 1.5% дефицит, за да успеем да овладеем инфлацията.

Вижте цялото интервю във видеото.