Euronews Primetime

Приеха законопроекта за компенсация заради високите цени на горивата, но сумата не е ясна

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

След дълъг дебат народните представители приеха и на второ четене Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, внесен от Делян Добрев и група народни представители. Това стана със 153 гласа. От парламентарните групи нямаше нито един гласувал против, докато от БСП 5-ма се въздържаха. Шестима от "Продължаваме промяната" също гласуваха с "въздържал се".

Всички компании, които преработват руски петрол ще трябва да правят отчисления за Фонд енергийна сигурност. От него ще се дават компенсации на домакинства и бизнес.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" каза, че "това е поредният опит на едно провалено обещание. Неизпълненото обещание за левчето, популярното левче, за което тогавашната опозиция ГЕРБ обвиняваха "Промяната", че са откраднали от всеки литър бензин. После се оказа, че такова левче не съществува, но понеже Борисов иска да материализира това имагинерно левче, той се опита да накара цялата си парламентарна група да измисли какви ли не методи да докаже, че това левче съществува. Левче няма, а Борисов е абсолютно неспособен да го намери, пък камо ли да измисли как да го връща на хората.", подчерта той.

"Откакто ПП не са власт, цената на горивото е паднала с почти един лев. "0.90 стотинки. И колкото и да ви боли, всички несъвършенства на този закон на първо четене бяха отстранени. Ако си търсите причина да не подкрепите, не подкрепяйте, няма да ви трябва причина. Ако пък не мине, каквото зависи от мен съм направил, това ще тежи на вашата съвест, че закона не е минал", коментира Делян Добрев от ГЕРБ.

Законопроектът въвежда устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива, тъй като те са един от двигателите на инфлацията в страната. С документа се въвежда вноска за преработвателите на руски нефт, която ще се набира от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Приходите от тази вноска ще се използват за компенсация на всички потребители, включително стопанските. Сумата на компенсациите ще се определя ежемесечно по заложената формула в законопроекта и тази задача е отредена на министъра на икономиката, но на този етап конкретика липсва. Преди законопроекта да влезе в сила трябва да мине нотификация в ЕС.