Свят

Евакуират десетки цивилни от обсадения Мариупол

От Euronews България Euronews България
Ukraine Russia 22114231673341 (1) Група бежанци. Снимка: АП

Десетки цивилни бяха евакуирани от Мариупол след седмици под обсада. Те бяха насочени към населени места, контролирани както от Русия, така и от Украйна, предават световните медии.

В пристанищния град, който е подложен на постоянен обстрел от началото на войната, остават около 100 000 цивилни.

Някои от евакуираните напуснаха „Азовстал”. Огромният завод с подземните му тунели е последната крепост, откъдето украинските бойци оказват съпротива в стратегическия Мариупол. Украинският президент Володимир Зеленски заяви в неделя, че през деня от завода "Азовстал" е била евакуирана група от около 100 души. Руското министерство на отбраната определи броя на 80 цивилни. Той също така обвини Москва, че води "война на изтребление", като цитира редица цивилни цели, поразени от руската армия само в неделя. Междувременно руските войски продължиха да обстрелват завод "Азовстал" веднага след приключването на операцията по евакуация, според украински военни източници. Операцията по евакуация продължи и сутринта в понеделник.

Днес най-накрая успяхме да започнем евакуацията на хората от Азовстал. След много седмици преговори, след много опити, различни срещи, хора, обаждания, държави, предложения. Най-накрая! Нямаше ден, в който да не се опитвахме да намерим решение, за да спасим нашите хора. Днес за първи път през всички дни на войната този жизненоважен коридор заработи. За първи път в този район имаше двудневно прекратяване на огъня. Успяхме да изведем повече от сто цивилни - преди всичко жени и деца.

Володимир Зеленски, президента на Украйна

 

Той обяви, че се полагат усилия за евакуирането на още цивилни, въпреки че след кратко прекратяване руският обстрел на стоманодобивния завод е бил възобновен в неделя. Смята се, че около хиляда цивилни са прекарали два месеца в лабиринта от бункери от съветската епоха под огромния металургичен комплекс.

Страхувах се, много се страхувах, че ще започнат да стрелят по нас. Бях ужасена, но ми се струваше, че фабриката е най-безопасното място. Бомбоубежището е наистина надеждно, построено по съветско време. Разбирам, че не са използвали вида бетон, който използват сега, за да строят къщи. Не мога да повярвам. Два месеца мрак. Когато се качихме в автобуса казах на съпруга ми: „Вася, вече няма да се налага да ходим до тоалетната с фенерче. И да използваме торба за тоалетна.“ Не бяхме виждали никаква слънчева светлина. Бяхме уплашени.

Наталия Усманова, евакуирана от „Азовстал”

От общо 450 000 души преди войната, в Мариупол сега са останали едва 100 000, които са на ръба на оцеляването в почти напълно разрушения град.

Украинските военни твърдят, че Русия е прехвърлила част от силите си от пристанището Мариупол, за да се присъединят към настъплението в източната част на страната. Генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви в понеделник, че няколко руски батальона са били изпратени от Мариупол в град Попасна в източната част на Луганска област. Попасна е един от епицентровете на сраженията на изток, тъй като руските военни се опитват да пробият украинската отбрана там в опит да обкръжат силите на изток. Украинският генерален щаб също така заяви, че руснаците се опитват да продължат атаките си от Изюм към градовете Славянск и Барвинково.

Четирима цивилни са загинали, а други 11 са били ранени при руски обстрел в Донецка област в неделя, съобщи украинският областен управител в неделя вечерта.Смъртните случаи и седем от ранените са в северния град Лиман, пише губернаторът Павло Кириленко в публикация в Telegram. Един човек е починал и в град Бахмут от наранявания, получени в Луганска област, каза той.

Israel Russia Ukraine 22122323668017 Сергей Лавров, външнен министър на Русия. Снимка: АП

Русия никога не е прекратявала усилията си за избягване на ядрена война, заяви в интервю за италианската телевизия „Медиасет“ руският външен министър Сергей Лавров.

Западни медии представят погрешно. Русия никога не е прекратявала усилията си за постигане на споразумения, гарантиращи, че никога няма да се стигне до ядрена война.

Сергей Лавров, външен министър на Русия

Лавров отбеляза, че именно по инициатива на Москва президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън са приели през юни миналата година в Женева съвместна декларация, че ядрената война е недопустима. Подобна декларация направиха през януари и петте страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

В призива си да не се увеличават съществуващите рискове "имах предвид изявлението на (украинския) президент Володимир Зеленски, че Украйна е направила грешка, отказвайки се от ядреното оръжие и отново трябва да се сдобива с него", подчерта Лавров. Той напомни, че полските лидери също са направили изявление, че са готови да приемат на своя територия американско ядрено оръжие.

Предстоящото честване на годишнината от победата във Втората световна война на 9 май няма да окаже влияние над провежданата от Русия военна операция в Украйна.

Сергей Лавров, външен министър на Русия

"Ще отбележим победата си тържествено, но темпото и скоростта на това, което се случва в Украйна, ще зависят от необходимостта да се намалят до минимум рисковете за мирните граждани и руските войници", добави той.