Политика

Анализ за външнополитическите ходове на управляващите

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Capture (3)

Ще има ли драстични икономически и политически последствия за страната ни след спирането на природния газ от Русия и разделението в парламента около военната помощ за Украйна? 

Спирането на руски газ, задаващото се поскъпване на синьото гориво и политическата криза в резултат на войната, не са изненада за никого. Около това становище се обединиха редица политически и икономически анализатори. 

Преслав Райков, финансов анализатор: “Виждайки, че една страна, която не зачита никакви договори и не знам защо се надяваме, че сме имали договори, че има клаузи в този договор, когато Русия води война и не зачита абсолютно никакви договори”. 

Според докторът по политология Искрен Иванов, който държи синьото гориво, той може да влияе пряко върху процесите на дадена държава. 

Д-р Искрен Иванов, доктор по политология: “Винаги газът или така наречената газова дипломация както още я наричат експертите, играят ролята на катализатор тези конфликти да се задълбочават”. 

По думите на Иванов Русия може да държи България притисната до стената, защото нашата страна е едно от слабите звена на военния алианс. 

Искрен Иванов: “Тук става дума за една стратегия, която цели в крайна сметка бг да бъде дестабилизирана политически, защото тъй като бг е страна членка на нато като полша, тя няма как да бъде по няккакъв друг начин уязвена директно, освен ако индиректно нейния политиччески живот не бъде хвърлен в криза”. 

Енергийната сигурност не е въпрос, който засяга само икономическата стабилност на страната, подчерта професорът по международни отношения Пламен Пантев. 

Пламен Пантев: “Енергийната ни сигурност в сегашната ситуация е сърцевина на националната сигурност на страната и тя не бива да бъде отлагана на управление от страна, която ни е обявила за враг”. 

Дали газовата криза и различията във вижданията относно военната помощ за размирна Украйна ще раздели коалицията, може да разберем още следващата седмица.