Общество

Проф. Владимир Чуков: Ако Путин спечели войната в Украйна, за европейците ще е опасно

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

В момента се намираме в т нар. „замразен конфликт“ между Русия и Украйна. За съжаление има огромен потенциал за продължаване на конфликта там. Съществува и пряка заплаха за нас европейците, ако Путин спечели войната. Докато при конфликта в Ивицата Газа е по-различно. Така международният анализатор и арабист проф. Владимир Чуков коментира в ефира на Euronews Bulgaria двете войни, които се водят в момента с различен интензитет. 

„Така или иначе трябва да се даде отпор на Путин и на това, което той прави“, допълни Чуков.
Относно войната в Газа между Израел и Хамас, той коментира, че „по-добре да има дебати, дискусии, ако щете задкулисни сделки, отколкото да гърмят оръдията, танковете да напредват. Вчера имаше едно много показно предаване на израелски заложници – появиха се бойци на Хамас и на Ислямски джихад, което обаче показа, че нищо не е постигнато“.

„Чуват се гласове и в самия Израел, че е много трудно осъществяването на това, което иска Бенямин Нетаняху. Натискът на американците е безпрецедентен. Предложили са му за 7 години да се откаже от политиката, като му е обещано да му опростят нещата за корупцията“, обясни Чуков.
Според него Бенямин Нетаняху „има интерес да продължи войната, но американците му дават вече „червен картон“.

Цялото интервю във видеото.