Свят

Русия не е отказвала мирни преговори с Украйна, твърди Путин

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руският президент Владимир Путин заяви във видеообращение към лидерите от Г-20, че е нужно да се помисли как да се спре "трагедията" в Украйна. Той допълни, че Москва никога не е отказвала да участва в мирни преговори с Киев. Това е първото изказване пред ръководителите на страните с най-развити икономики в света, което руският държавен глава прави от началото на войната в Украйна. Той посочи, че някои лидери са заявили в речите си, че са шокирани от продължаващата "агресия" на Русия в съседната ѝ страна.

Някои колеги вече казаха в речите си, че са шокирани от продължаващата агресия на Русия в Украйна. Да, разбира се, военните действия винаги са трагедия за конкретни хора, конкретни семейства и за цялата страна. И, разбира се, трябва да помислим как да спрем тази трагедия. Между другото, Русия никога не е отказвала мирни преговори с Украйна. Не Русия, а Украйна публично обяви, че се оттегля от преговорния процес.

Владимир Путин, президент на Русия

Путин съобщи също, че Русия е изпратила първите кораби, превозващи безплатно зърно за африканските страни. Русия изпълнява всички свои задължения в тази област и остава един от най-големите износители на храни, подчерта той.

Видеоконферентна среща на върха бе свикана от индийския премиер Нарендра Моди. Путин пропусна предишните заседания на Г-20 в Индия и Индонезия. Тогава Русия бе представлявана от външния министър Сергей Лавров. За последен път Путин присъства лично на среща на върха Г-20 през 2019 г. в японския град Осака, припомня Ройтерс.

Междувременно Украйна получи нов транш помощ от Европейския съюз в размер на 1,5 млрд. евро. Финансирането от страна на Европа подкрепя икономическата стабилност и обществените услуги на Украйна от началото на войната с Русия. Финансовата подкрепа на ЕС за Украйна в момента възлиза на 85 млрд. евро. заяви председателят на Еврокомисията Урсула Фон дер Лайен. Тя увери, че подкрепата за Украйна ще се увеличи, като комисията е предложила до 2027 г. да бъдат отпуснати 50 милиарда евро за Украйна.