Свят

ЕС: Русия системно заличава украинската идентичност

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В доклад на Европейския съюз за радио и телевизия се казва, че Русия системно заличава украинската идентичност в незаконно анексираните територии. Мрежата за разследваща журналистика на EBU твърди, че на украинците се отказват здравни грижи и свободно движение, ако не приемат руско гражданство. Хората, интервюирани за доклада, говорят за непрестанна проруска пропаганда в окупираните източни места. Сред тях са Донецк, Луганск и областите Херсон и Запорожие.

Задачата на руснаците беше да ликвидират съществуването на украинската държава тук, в Херсонска област. И да внушат, че тук са живели и живеят жителите на "Новорусия", или "малките руснаци", както ги наричаха те. И че хората, които живеят тук, нямат нищо общо с украинската държава, с украинската култура и т.н.

Александър Самойленко, ръководител на Херсонския областен съвет

В доклада се казва, че Москва оказва влияние върху младите умове чрез образователната система. Уроците в училище се преподават на руски език, а историята - от руска гледна точка. Украинските учебници са забранени. Жителите казват, че руските власти са заплашвали да отнемат деца от родители без руски паспорти.

По същество учебникът е инструмент за пропаганда. Той лишава украинските деца от достъп до собствената им култура, собствената им история. И се опитва да превърне тези деца в образцов гражданин, какъвто Русия иска.

Аньес Каламар, генерален секретар на "Амнести интернешънъл

Усилията за т.нар. русификация в Източна Украйна се ускориха след началото на войната миналата година. Москва отказва да даде интервю за доклада. Историците твърдят, че Кремъл прави всичко възможно, за да спечели сърцата и умовете на местното население.