Европа

Дейвид Камерън изненадващо посети Киев, обеща на Зеленски безсрочна помощ за Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украинските военни сили продължават да защитават фронтовата линия в северната част на страната. Властите в Киев заявиха, че са постигнал значителен пробив в ключов южен район на бойните действия. Високопоставен служител твърди, че войските край Херсон са се укрепили на източния бряг на река Днепър. След това стана ясно, че Русия ще изпрати още войници на левия бряг, за да ги спре. Ако районът бъде удържан, това ще означава значителен напредък за Украйна. Опорната точка на източния бряг ще даде възможност на Киев да нанесе ответен удар по руските позиции. Изненадваща визита в Киев.

Новоназначеният външен министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в столицата на страната. Камерън заяви, че Обединеното кралство ще продължи да оказва морална и дипломатическа подкрепа на Украйна.

Лично аз се възхищавам на силата и решителността на украинския народ. И това, което искам да кажа с присъствието си тук, е, че ще продължим да оказваме морална, дипломатическа, икономическа, но преди всичко военната подкрепа, от която се нуждаете, не само през тази и следващата година, а и до когато е необходимо.

Дейвид Камерън, министър на външните работи на Обединеното кралство

Зеленски благодари на Камерън за визитата. Президентът на Украйна допълни, че Обединеното кралство е един от най-важните съюзници на страната му.

Ние сме благодарни на Обединеното кралство, че винаги е подкрепяло Украйна. Вие сте винаги добре дошли. Вие и вашият екип, господин посланик. Благодарни сме за това послание.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Обединеното кралство е един от най-силните поддръжници на Украйна в защитата ѝ от Русия. Миналия месец страната заяви, че е на второ място след Съединените щати по предоставяне на военни средства на Украйна, като е отпуснала помощ на стойност 4,6 млрд. лири и е обучила 30 000 украински войници на британска земя.