Свят

Зеленски предупреди за нови атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Володимир Зеленски предупреди за нови атаки срещу енергийната инфраструктура с настъпването на зимата следващия месец. Украинският президент допусна, че руските нападения с дронове и ракети ще се увеличат.

Според дневния анализ на Института за изследване на войната, базиран във Вашингтон, армията на Киев засилва атаките и бележи малък напредък в района на Херсон. 

От разузнаването на Украйна съобщиха, че при експлозия са убили трима руски офицери в контролирания от Москва град Мелитопол. Извършена е експлозия, която според украинските власти е отмъщение от местната съпротива срещу Русия.

А съюзниците на Украйна продължават да обучават армията на страната за боевете на фронта. Във военните си бази Франция планира да обучи общо 7000 души до края на годината, като част от мисията на Европейски съюз за военна подкрепа за Киев.

Има бивши военни, има хора, които са се отказали от военната служба и после са се записали или са мобилизирани отново. Така че, има какво ново да научат. Средната възраст на хората е между 35 и 40 години.

Подполковник Ивен

Съединените щати на свой ред са обучили близо 18 хил. украински военни, предимно в Германия. Междувременно Берлин планира да удвои помощта за Украйна до 8 млрд. евро догодина. Ако мярката бъде одобрена от парламента, германските инвестиции в отбрана на ще преминат прага от 2%, каквато е целта, поставена от НАТО към всички страни членки.