Европа

Борел: Помощта от един милион снаряда за Украйна остава политическа цел

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Стремежът Европейския съюз да достави на Украйна един милион снаряда остава политическа цел. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел. По неговите думи е възможно целта да не бъде постигната в поставения първоначално срок до края на първото тримесечие догодина.

 

Не забравяйте, че ние се основавахме на три направления. С държавите членки се договорихме през пролетта. Целта от един милион боеприпаси остава политическата цел, която определихме заедно с другите страни. Тя е амбициозна, но остава наша цел и ние ще продължим да настояваме за нея и да правим всичко всеки ден, за да доставяме по-бързо и повече боеприпаси.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС

Той се позова на данни на Европейската комисия, според които в ЕС има производствени възможности за осигуряването на тези количества снаряди. Това това показва нуждата правителствата да дават поръчки на заводите, за да се произведат въпросните количества.

По неговите думи досега ЕС е изпълнил около 30% от целта си и Украйна е получила около 300 хиляди снаряда. Той добави, че са подадени поръчки за производството на още 120 хиляди снаряда и тези данни постоянно нарастват.

Той обобщи, че ще подкрепи Украйна в дългосрочен план и всичко се координира с ЕС. Спешно е военната помощ за Украйна да се повиши, добави Борел. Всички са се съгласили, че трябва да бъде направено повече и по-бързо.

Борел допълни, че обучението на украински войници върви по план. Като заяви, че допълнително 10 хиляди украинци ще бъдат обучени от страните в ЕС.