Бизнес

Държавен експерт: Спекула не е мръсна дума, когато се прави законно

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Журналист

Ако погледнем цялата потребителска кошница - масло, сирене, кашкавал, съобразно качеството и при цена на дребно, имаме по-ниски ценови равнища от тези, които са в Германия, Австрия, Великобритания. Много стана модерно да се взема едно качество и да се сравнява с друго.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Не е там проблемът, а е в по-ниските доходи у нас. В съотношението доходи-цени се създава напрежението. По отношение на крайното потребление имаме по-лоши търговски практики. За последния месец потребителската кошница е поскъпнала с два лева - от 109 на 111 лв.

 

Определени продукти сме ги засичали и с над 100% увеличение. Кашкавалът тръгваше от производител на 17.35 лв., а в три определени вериги го видяхме на 28, 32, 37 лв. Но това е въпрос и на свободно пазарно поведение на самите играчи. Спекула не е мръсна дума, когато се прави законно.

Самата търговия е спекула, въпросът е да си платиш съответните данъци. От гледна точка на спекула като манипулация на пазара, такова явление вече от доста години в България няма. Няма фактори, които да налагат определяне на тавани на цени.

Трудно е да се каже какво трябва да се случи, за да тръгнат цените назад. По-скоро да се получи така, че да има едно задържане каквото има в последните 3-4 месеца, тъй като това поуспокои пазара. Очаквах поскъпването отдавна да спре, но се оказа, че на фона на намаляващите доходи и проблеми има търсене.

Вижте цялото интервю във видеото.