Икономика

Икономист: Връщане на цените назад не се очаква

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Пикът отмина. Вече втори месец инфлацията се понижава. Това беше очаквано, защото основната причина за тази инфлация бяха много високите цени на електроенергията.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Юлиан Войнов.

Не очаквам инфлацията да продължи, напротив – забавянето, което наблюдаваме в момента ще се развива и през следващата година. Още повече, че поради увеличението на лихвите на основните централни банки, световната икономика се забавя, така че ние ще бъдем в цикъл на икономическо забавяне. Някои от държавите в ЕС ще влязат в рецесия и тези процеси ще повлияят и на България. Ние не се очаква да влезем в рецесия, но при всички случаи ще има много сериозно забавяне през следващата година от порядъка на около 1%. Така че това, което прогнозира Министерство на финансите за средногодишна инфлация от 6% за мен е реалистично.

 

Не виждаме понижение на цените, а виждаме, че те не се увеличават. Стигнали сме до едно ниво, пазарът започва да се намества, вдигнаха се и заплатите. Така че просто ще минем на едно по-високо ниво – по-високи цени и по-високи възнаграждения. Връщане назад не се очаква.

Еврозоната, с която сме свързани чрез валутния борд се очаква да продължи да повишава лихвените проценти. Вчера американската централна банка вдигна лихвения процент с 0.5%, но това е забавяне в сравнение с предишното повишаване от 0.75%. Така явно се отчита икономическото забавяне в целия свят. Ще видим още повишаване на лихвите от централните банки, но все още със забавен темп. Тези процеси ще се отразят и на търговските банки, така че хората трябва да бъдат внимателни, да не предприемат някакви сериозни инвестиционни разходи.

 

Цените на енергията се прехвърлиха върху цените на храните. Ние сме от държавите, в които разходите за храна са най-големи в потребителската кошница и поради тази причина увеличението при тях е най-голямо. Но при всички случаи това забавяне ще се отрази и на увеличението на цените на храните, което в някакъв момент ще спре.

Това, че ще можем да сечем евромонети е доста сериозен сигнал. ЕК и ЕЦБ ни казват "започнете да се подготвяте, защото шансовете ви за приемане в еврозоната са изключително реални".

Ако таванът на цената на газа бъде приета в ЕС има опасност доставчиците на газ да се отдръпнат, което да доведе до още по-голямо увеличение на цените.

Вижте цялото интервю във видеото.