Общество

Демерджиев съобщи за блокирани българи на границата с РСМ

От Euronews България Euronews България

Навръх 151-ата годишнина от рождението на българския революционер Гоце Делчев системата от македонска страна на граничния пункт при Гюешево отказа. Българи на границата сигнализират, че от няколко часа не могат да преминат границата. Властите в РСМ съобщават, че системата за контрол на граничния пункт дефектирала и в момента се работи по нейното възстановяване.

„Имам данни за спрени българи на границата, за момента не са толкова много. За мен са важни две неща – не само дали ще бъдат спрени, а как ще бъдат обработени техните документи. Ако има воля и желание действително да се изпълни това, което беше декларирано – безпроблемно и сигурно посещение, значи те ще бъдат бързо обработени, ще бъде подсигурена тяхната сигурност, ще се срещнем с тях и ще отдадем почит заедно“, потвърди вътрешният министър Иван Демерджиев.

Той е част от официалната делегация на България в Скопие днес по случай 151-ата годишнина от рождението на българския революционер Гоце Делчев.

Ако се процедира така, че проверките протичат часове, значи декларациите няма да отговарят на истината.

Вътрешният министър посочи, че около 100-150 български граждани се очаква да пристигнат в Скопие, за да отбележат годишнината от рождението на Гоце Делчев.

„Гоце Делчев е личност, която принадлежи на историята и не може почитта към такава личност да се изразява с насилие. Почитта се изразява със смирение и уважение. Почитта се изразява към паметта на апостола, а не с призиви към насилие. Подобни призиви рушат мостове и ако искаме да бъдем част от Европа, трябва да градим, не да рушим“, категоричен е Демерджиев.

Той каза още, че е предложил на колегите си в РСМ съвместно отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев днес, но това не се е възприело от Скопие.

„Много се надявам, че следващата година няма да е така“, допълни Демерджиев.

Granica Gyueshevo Rsmakedonia FB Българи, чакащи да преминат границата с РСМ на ГКПП Гюешево. Снимка: Facebook/Фондация Македония

Вътрешният министър припомни за срещата му с министър Оливер Спасовски, по време на която е станало ясно, че се знаят извършителите на побоя над Християн Пендиков - един от тях е задържан, с други се работи към момента и един е бил в процес на издирване. „Състоянието на Пендиков се подобрява, МВР ще осигури охрана, когато бъде изписан и ще направим необходимото да му дадем спокойствие сигурност“, добави Демерджиев. 

„На граничните пунктове системата за контрол отказа и в момента се работи по нейното подобряване“, съобщиха от вътрешното министерство на РСМ, цитирани от МИА.

Според съобщението през ГКПП Гюешево – Деве Баир се пропускат избирателно само „спешни случаи“.

„Повече от 50 минути Северна Македония държи границата си затворена, в нарушение на всички договорки и двустранни споразумения!!! Това е недопустимо !“, написа във фейсбук председателят на Фондация „Македония“ Виктор Стоянов, който също така публикува и видео от ситуацията на граничния пункт:

Очаквайте подробности.