Общество

Българин от Северна Македония: Има страх сред българите тук, след побоя над Християн Пендиков

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Напрежението между РСМ и България в момента е от анонимни публикации в социалните мрежи. Всичко е продукт на внушения. Напрежение няма. Смятам, че това, което става в Северна Македония, не е тяхна политика, а на други страни, които имат интерес този процес да бъде спрян.“

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria историкът доц. Спас Ташев по повод последното напрежение около честванията на 151-ата годишнина от рождението на големия български революционер Гоце Делчев.

Зад това стои Белград, а пъпната връв на Белград е с Москва. Надявам се РСМ да скъса с отношенията си с Белград, да засили демократичните процеси и пътя си към Европа. Иначе просто ще скъса отношенията си с Европейския съюз.

доц. Спас Ташев, историк

„Има доста хора, които искат да си дойдат в Република Северна Македония, да сложат венец на гроба на Гоце Делчев. Не мисля, че има напрежение. Трябва всичко да е спокойно днес“, заяви учредителят на Сдружението на българите в Струга Бекир Кадриески.

По думите му не би следвало никоя традиция или историческа личност да ни разделя.

„Има малко страх в българите в РСМ, след побоя над Християн Пендиков, но аз не искам да смесвам нещата между този случай и честванията на Гоце Делчев. Какъв е проблемът, ако някой иска да чества паметта на националния си герой. Не мисля, че трябва да има напрежение. Ние трябва да имаме свобода на мислене, да имаме това право да мислим на български“, подчерта Кадриески.

Целия разговор вижте във видеото.