Общество

Маринела Величкова, Скопие: Има усещане, че властите тук бездействат за атаките над български клубове

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„Доста бързо след случилото се в Охрид имаше реакция на президента, външния и вътрешния министър и всички те осъдиха побоя (над Християн Пендиков – бел. ред.). Въпросът е, че междувременно започнаха основно в медиите да се прокрадват съмнения за причините за този побой, въпреки че според първоначалната информация от прокуратурата в Охрид всичко е започнала тъкмо с думите „Не те е срам – да се пишеш българин!“.

Това заяви за Euronews Bulgaria кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя посочи, че случилото се със секретаря на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков е натоварило допълнително междудържавните ни отношения, защото той е част от една поредица от случаи на посегателства срещу българските клубове в Република Северна Македония (РСМ).

Журналистът отбеляза, че срещу българския клуб в Охрид вече е имало три нападения – две от които с камъни и земеделско сечиво (брадва), а последният посредством огнестрелно оръжие.

„От полицията нямаше информация за начина, по който се случва разследването за тези случаи“, коментира Величкова и добави, че в първия случай нападателят сам е отишъл до полицията.

Но за другите два случая, включително и този със стрелбата, който хич не е за пренебрегване, нямаше никаква последвала реакция. Става въпрос за поредица от случаи, които оставиха неясноти и създадоха усещането за едно продължаващо бездействие отстрана на властите в РСМ, което допълнително натовари емоционално всичко случило се в Охрид.

„Има предистория на назад във времето – по неизяснените ни казуси, по всички тези въпроси трябва да се работи, да се покаже, че се работи, вместо да се правят опити да бъде прехвърлена вината за случилото се в едната или другата посока. Факт е че самата прокуратура заяви, че всичко е започнало с реплика, която няма как да бъде определена по друг начин освен като език на омразата“, подчерта Величкова.

Тя обърна внимание на факта, че и българският клуб в Охрид, и този в Битоля, със „спорните“ според политиците в РСМ имена, са били регистрирани между 6 месеца и година и половина преди да бъдат открити сградите, които са предизвикали толкова остри реакции.

Очевидно при първоначалната регистрация имената на клубовете не са били считани за толкова спорни, отбеляза българският журналист.

По думите ѝ служите и МВР на РСМ ще си свършат работата по осигуряването на безопасността на честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев тази събота, 4 февруари.

„Аз лично нямам съмнение, че ще си свършат работата, защото съм виждала как може да работи МВР тук, за да обезпечи подобни събития“, отбеляза Величкова.

Тя призова да започнат откровени разговори между властите на България и РСМ с набелязана конкретна цел за изчистване и отстраняване едно по едно на всички онези въпроси, които тежат на нашите отношения, „защото не е нормално такъв изблик и взрив на емоции, свързан с годишнината на Гоце Делчев, която предишни пъти е била отбелязвана съвсем безпроблемно“.

„Личност и фигура, която ни обединява, не би трябвало да предизвиква подобно нещо“, категорична е Великова.

Целия разговор вижте във видеото.