Европа

Борел осъди инцидента с Християн Пендиков

От Euronews България Euronews България
Borel

Върховният представител по външна политика на ЕС Жозеп Борел осъди днес инцидента с нападението срещу Християн Пендиков в Охрид.

„Напоследък сме свидетели на ескалация на напрежението между Северна Македония и България с недопустими инциденти и провокации”, заяви европейският дипломат.

По време на днешния съвместен брифинг след срещата с министъра на външните работи на РС Македония Буяр Османи, той изрази увереност, че отговорните за инцидента ще бъда изправени пред правосъдието.

„Убеден съм от изявленията на вашето правителство, че отговорните лица ще бъдат изправени пред правосъдието. Но в същото време чуваме и неприемливи изказвания, които правят някои политици националисти, които подбуждат към омраза и намекват за насилие. Това може само да доведе до по-нататъшна ескалация на напрежението и не е благоприятно за атмосфера, улесняваща добросъседството и добрите отношения. Категорично осъждам всяко подстрекаване към насилие. Съвместната работа за насърчаване на атмосфера на диалог и взаимно уважение е от решаващо значение, защото това е европейският път. Това е основата, върху която се изгражда Европейският съюз”, заяви Борел.

Той подчерта, че в момент, когато основите на Европа са застрашени от агресор, целящ да дестабилизира континента и да предефинира неговата архитектура на сигурност, трябва да се подчертае значението на мира и добросъседството.