Общество

Честваме 151 години от рождението на българския герой Гоце Делчев: Какво очаква българите, отправили се към Скопие?

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

На 4 февруари отбелязваме 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Пред паметника на централния площад в града, наречен на българския революционер, ще бъдат положени венци и цветя в знак на почит и признателност.

Междувременно наши сънародници заминават за Скопие, за да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев. А на официално ниво държавата ни ще бъде представена от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместника му Венцислав Катинов. Двамата ще положат цветя в двора на църквата „Свети Спас“, където е гробът на Гоце Делчев. Северна Македония обещава да осигури безпроблемно честване на годишнината. Това стана ясно на срещата на българския вътрешен министър и македонския му колега. Въпреки срещите на високо междудържавно ниво и мерките за сигурност, които се предприемат от властите, блокади по основни пътища в югозападната ни съседка не са изключени. В социалните мрежи се появиха закани, че българите не са желани в Скопие на 4 февруари.

Отношенията между двете страни се обтегнаха след побоя над Христиан Пендиков, както и след изявленията на президента на РСМ Стево Пендаровски български граждани да бъдат обявени за персона нон грата в страната и да бъдат спирани на границата. Брюксел защити България по казуса „Пендиков“ и поиска „справедливост и правосъдие“. Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи призова обществеността към „мирно и достойно“ честване.

„Очаквам да има провокации, които полицията трябва да озапти и отстрани от събитието“, заяви в ефира на Euronews Bulgaria председателят на Фондация „Македония“ Виктор Стоянов. Той допълни, че очаква всички мирни граждани, които искат да се поклонят пред паметта на Гоце Делчев в Скопие, да могат да го направят и да положат цвете.

Стоянов отбеляза, че вчера посланикът САЩ в РСМ е провела телефонен разговор с министър-председателя на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски, както и с вътрешния министър Оливер Спасовски.

„Видяхме, че не се осъществи тази заявка от определени маргинални групи в Скопие да блокират гроба на Гоце Делчев още късно снощи през нощта, така че не очакваме да има блокади“, посочи още Стоянов.

Около 100-150 българи от България се очаква да се отправят към Скопие днес.

Според председателя на младежката организация на ВМРО-БНД в София Христо Иванов, властта в Скопие умишлено инсценира напрежение в отношенията ни.

Какво още очакват българите, отправили се към Скопие днес, вижте във видеото.