Биз(д)нес

Ще загубим ли 50 процента от покупателната способност на парите ни? | Биз(д)нес, 1.02.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

“Тенденцията, която започна миналата година и която очакваме да се развие е за по-високи лихви по кредитите. Друга предизвикателна област бяха инвестициите. Почти няма инвестиция на плюс през изминалата година. Включително популярните криптовалути.” - така финансовият консултант и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg - Стойне Василев, коментира предизивкателствата пред личния бюджет за 2022-ра година.

Василев изтъка и силния долар като една от причините за колебливите движения на златото, като до скоро металът сякаш не оправдаваше призванието си да бъде хедж срещу инфлацията. Гостът коментира и решението на БНБ да вдигне основния лихвен процент.

“В България, процентът, който се определя от БНБ не влияе върху лихвите по кредитите. Те се определят от две съставки - едната е променлива и в над 98 процента от случаите е референтния лихвен процент на банката, който се определя от лихвите по депозитите. Те все още са ниски и няма място за притеснение. “

Гостът все пак предупреждава, че ако получим голямо увеличение на лихвения процент от банката, на която сме клиент, може да се замислим за рефинансиране, или да се възползваме от оферти за фиксиран лихвен процент. 

Като основно предизвикателство пред личния и семейния бюджет, гостът определя инфлацията:

“Очакваме в следващите 4-5 години да имаме инфлация в рамките на 7-8 процента. За да си го представят зрителите, ако инфлацията е между 7 и 8 процента, за пет години, те ще загубят половината от покупателната сила на парите, които държат в банката или в къщи. “

Има ли опасност от рецесия и редица служители да останат без работа? И защо доходността от наеми в България пада въпреки ръста в цените на имотите - повече по темата вижте в следващото видео.