Биз(д)нес

Недев: Биткойн няма фундамент, а на инвеститорите им омръзна да търсят хедж срещу инфлацията | Биз(д)нес, 30.01.23 г.

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

“Всички рискови активи се качват, не е само биткойн. Ако погледнем компанията Tesla, тя е направила 60% ръст за този период. В крайна сметка биткойн се влияе от динамиката алчност-страх при инвеститорите. Ако индексът е бил на ниво 20 преди месец, в момента, индексът е на стойности около 60. Този тренд се повтаря и при акциите. Изведнъж се установява, че се връщаме към рисковите активи.” - така инвеститорът и създател на Viva Invest, Стойчо Недев, коментира силното начало на годината за цената на биткойн. 

Според инвеститора, в инвестиционната общност се наблюдава желание за повече риск, тъй като през изминалата година, страхът и резервираността са били преобладаващи. Недев очаква ръста при криптовалутите да продължи още 15 дни и следван от движение надолу. 

“Гледам биткойн само на техническо ниво. Знам, че има хора, които смятат, че има фундамент. За мене няма. Можем да направим прогноза за цената на биткойн през тази година, но за мен няма смисъл. Къде ще бъде цената след една година е рано да се каже, но има голяма вероятност цената на криптовалутата да е на по-високо ниво от сегашната.“

За Недев, инвеститорите не трябва да държат на конкретно мнение и очакване за цената на даден актив, а да коригират решенията си, когато пазарът ги опровергава. 

“Ще наблюдавам движението надолу, което очаквам. И по начинът по който реагира цената на биткойн ще преценя дали да отворя нова позиция.”

Колко трябва да бъде делът на криптовалутите в портфейла на един инвеститор и защо не трябва да робуваме на прогнози, когато инвестираме? Вижте повече в следващото видео.