Биз(д)нес

К. Стайков: Високите цени не са непременно лоши, те са стимул за иновации и нови решения | Биз(д)нес, 31.01.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

“Цените на Булгаргаз следват тези на холандската борса, там видяхме рязко понижение на цените в сравнение с декември месец, което удължи серията на понижение от предходните няколко месеца. Зимата беше изключително топла и това тушира напрежението на газовите пазари“,заяви Калоян Стайков, главен икономист на Института за енергиен мениджмънт. 

Според Стайков, отварянето на китайската икономика не означава непременно по-високо търсене на газ, тъй като заради високите цени на синьото гориво през миналата година, Поднебесната се е ориентирала в посока на въглищата и централи на твърдо гориво. 

“Не знаем какво може да се очаква през следващите месеци и години, защото има твърде много неизвестни. От друга страна, Европейският съюз се справи доста добре с новите инфраструктурни проекти, които позволяват алтернативни доставки на газ.” 

За икономиста, европейските страни сякаш забравят своите ангажименти за намаляване на потреблението на газ и на електрическа енергия. Според Калоян Стайков в последните години наблюдаваме промяна в корелацията на потреблението на енергия с икономическия растеж.

“В някои ситуации може да се стигне до свиване на ръста заради намалено потребление на енергия. През последните години обаче, наблюдаваме разделение на тези два тренда, защото компаниите инвестират в енергийна ефективност. Има изобилно финансиране и редица държавни програми в тази насока. Когато цените растат, подобни инвестиции стават изключително печеливши. “

Според госта, виките цени на енергията не са непременно лоши, защото когато цените трайно се покачват, това кара бизнесът да търси иновации и нови решения за справяне с бремето. 

Имахме ли късмет с топлото време тази зима и какви проблеми с договорите за синьо гориво среща родния бизнес? Вижте повече във видеото.