Euronews Primetime

Предстоящите избори: Партиите се готвят с листите, задачите и приоритетите си

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Ден след като 48-ото Народно събрание вече е в историята, политическите партии започнаха   подготовката за поредните предсрочни избори. Част от формациите са готови и с депутатските листи, и с приоритетите, и с  целите си.

ДПС се събра на първи Национален съвет три години след края на пандемията и реши - партията ще се яви самостоятелно на изборите на 2-ри април, а целта е само една.

„ДПС да е сред мнозинството, което ще състави стабилно управление“, заяви Мустафа Карадайъ, лидер на движението.

„Български възход“ ще се яви самостоятелно, като политическа партия на предстоящите избори. От формацията обаче са готови за преговори и за партньорство с други формации през гражданската квота.

„Като отговорна партия ще се явим самостоятелно на изборите, целта е да си повишим резултата, а защо не и да го удвоим“, каза Георги Самандов от "Български възход".

Заявка за първото място дават за пореден път от Възраждане. И са категорични ,че няма да влизат в коалиции.

„Винаги на всички избори за това сме се борили, но политиците предполагат, а народът разполага“, посочи Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

Продължават разговорите за предизборната коалиция между ПП И ДБ. Вчера двете формации са работили по общите си приоритети. Депутатските листи още не са готови.

„Първо трябва да сме готови с целите и тогава ще пълним листи“, категоричен е Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

„Подозирам,че и следващият  парламент няма да е от най-устойчивите“, смята Александър Симидчиев от „Демократична България“.

СДС отново ще е в коалиция с ГЕРБ. Това е решил Националният съвет на формацията. Решението е било прието единодушно.