Политика

Езикът на депутатите: Твърде много АЗ и твърде малко желание да се слуша

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Повече от 20 години ходим в Народното събрание и наблюдаваме тази реч. Посланията са много важна част. За съжаление 48-ият парламент не се вписва с много добри послания, речева агресия, неумение да се изслушва, преекспониране на Аз-а....

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria езиковедът и преподавател в СУ доц. Владислав Миланов.

Това е задълбочаването в една собствена хипотеза без да изградиш умението да изслушаш събеседниците си и техните идеи. Не се откроиха хора, които през речта да въздействат, да излязат от клишетата.

В речта на политиците влизат чуждиците, например мониторинг, вместо наблюдение, пък каза Тихомир Алексиев – студент по българска филология. Всичко е ресурси, политики, хармонизиране, изморихме се от думи, копито политиците смятат, че са много тежки, а те стават част от един шаблон, допълни доц. Миланов.

Думи като „намалете ерченето, вие сте големи“ - неуместна употреба. „Мафиот“ също изключително неуместно, особено във формална обстановка.

Това е липса на уважение към българския език и към българския избирател, смята доц. Миланов.

Личеше си неумението да се води диалог. Диалогът като синтктично двуединство въпрос-отговор-разбиране отдавна е нарушен. Има изкуствено създадена ситуация и не се търси подход към обединение, допълни преподавателят.

Бих искал да се избягват диалекти, неща, които обезсмислят речта, една спокойна и нормална реч, да има граница между разгорещен спор и правилен дебат, каза Алексиев.

Вижте цялото интервю във видеото.