Европа

Венеция губи местните жители, но печели все повече туристи

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Туристи на гондола, по спокойните води на някой канал – това е най-разпознаваемият образ на Венеция по целия свят. Въпреки това, мнозина не знаят, че историческият център е изгубил 125 хиляди жители от 50-те години на миналия век.

Психологическата граница от 50 хил. жители се премина само преди няколко месеца. Основната причина е общото обезлюдяване на Италия, но и други фактори трябва да се вземат предвид.

Демографските трендове зависят от 3 неща – първият е съотношението родени – починали. Вторият е новодошли и емигранти. Третият – движението на граждани на територията на една и съща община.

Лаура Бесио, съветник в местната власт

Туризмът е нож с 2 остриета, от една страна така изкарваме прехраната си, но от друга страна краде от пространството за местните, говоря и за жилища и за предлагането на услуги

Матео Секи, независим консултант

За местните е по-изгодно да отдават жилищата си краткосрочно, вместо да си търсят наематели за следващите няколко години. Местната власт се опитва да реши този проблем като създава по-добри условия в градския транспорт, училищата и общинските жилища. Около 10 хиляди души живеят извън Венеция, но учат и работят в града.

„Градът се състои от тези, които го обитават 24 часа в денонощието. Да говорим за тези, които пътуват и нощуват другаде, безсмислено“, посочи консултантът Матео Секи.

Независимо от причината, рискът от обезлюдяване е постоянен за Венеция. Основният двигател на икономиката е масовият туризъм, но също така заплашва да превърне града в открит музей, без сърцето и душата на неговите жители.

За Euronews от Венеция – Лука Паламара.