Свят

Във Венецуела раздават на децата играчки на Мадуро като супергерой

От Euronews България Euronews България

Всяка година социалистическото правителство на Венецуела раздава хиляди коледни подаръци на най-бедните деца в страната, сред които велосипеди, кукли и пластмасови камиончета. Тази година властите добавиха нов артикул към списъка с играчки - екшън фигура с червени чорапогащи, синя пелерина и големи мустаци, която се бори с "империята" на САЩ и е създадена по подобие на президента Николас Мадуро. 

 

Първо, смятам, че това е неуважително към нашите деца, защото за мен тези кукли представляват посвещаване на нашите деца в култа към личността на Мадуро. Разбира се, не мога да се съглася с безплатното им разпространение, което е част от идеологизирането на децата, които имат свеж ум, които все още не знаят как да различават доброто от лошото.

Белкис Боливар, член на учителския синдикат

От около година по държавната телевизия на Венецуела се излъчва анимационен сериал, в който този супер герой се бори със злодей, подобен на Доналд Тръмп, който се опитва да сее хаос в базата си в далечно имение, наподобяващо Белия дом. А в дните преди Коледа официални лица в няколко части на Венецуела споделиха видеоклипове, в които раздават играчките "Супер Биготе" на деца по време на празнични партита.

 

За мен това не е кампания. За мен раздаването на играчките беше хуманитарен жест към децата и към общността, за да знаят, че не всичко, което се говори за играчките, е вярно. Те трябва да знаят всичко, което преживяваме – и лошите, и добрите неща. Това не е реклама, за мен това не е политика. Много съм щастлив и го приех с гордост. 

Роса Родригес, съветник по водните ресурси

Коледният подарък разгневи учени и опозиционни лидери, които го определиха като безвкусно усилие за индоктриниране на децата в момент, когато Венецуела се бори да се възстанови от годините на икономическа рецесия, недостиг на храна и хиперинфлация под управлението на Мадуро – трудности, които принудиха милиони хора да мигрират. Но много поддръжници на правителството бяха щастливи да получат играчката.