Европа

Венеция в борба с приливите: Стъклени бариери пазят от наводнение базиликата „Сан Марко“

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Венеция продължава да се бори с наводненията. За да предпази историческата базилика "Сан Марко" от приливите, управата на града монтира нови стъклени прегради.

Те са проектирани така, че да задържат високите води на височина до 1,10 м, като по този начин спасяват ценните мозайки и мраморни колони на църквата от корозионното действие на солената вода. Архитектът Марио Пиана разглежда наскоро монтираните стъклени прегради и с радост отбелязва, че малките локви остават извън района около базиликата.

Длъжността на Пиана е "консултант-архитект на базиликата "Сан Марко" - важна роля в града, която контролира грижата и поддръжката на деликатната 900-годишна структура.

Стъклото е способно да устои на силен натиск. Бариерите имат основа от армиран бетон, която минава под настилката. Те са проектирани, когато високата вода все още е била в състояние да достигне до 2 метра височина. За щастие през последните две години на входа на пристанището има и мобилни бариери, които се вдигат, когато се очаква високата вълна да бъде над 110 см.

Марио Пиана, консултант-архитект на базиликата "Сан Марко"

Базиликата е най-ниската точка в цяла Венеция, като подовете ѝ са на 64 см под морското равнище. Когато площадът отвън се наводнява, входът на църквата се пълни с вода. Морската вода от лагуната залива пода на базиликата, тя потъва в камъните и мрамора, а след като се изпари, оставя след себе си солни кристали, които разяждат мраморните основи на колоните и мозайките по пода.

Високата вода е нанесла сериозни щети на базиликата, а в миналото те са били още по-сериозни. Базиликата, която е на повече от 900 години, е построена с глинени тухли и е покрита с малки парченца мрамор и различни видове камъни.

Беше много вълнуващо сутринта, когато за пръв път влязоха в употреба, да видя кадрите на водата, която се държи основно на площада, а не пред църквата. Тази сутрин се сблъсках с група венецианци, които казваха: "О, това е ден за празнуване, най-накрая нашата базилика е суха".

Мелиса Кон, „Спасете Венеция“

Бариерите са част от по-голям инженерен проект за създаване на поредица от канали под повърхността на площад "Сан Марко", които да отвеждат водата от лагуната и да не позволяват тя да наводни площада.

Венеция, град на 1600 години, построен в лагуната, чиито древни дворци са свързани с канали, е особено уязвим от изменението на климата. Повишаването на морското равнище увеличава честотата на приливите и отливите, които заливат града, който постепенно потъва. Високите води от 140 сантиметра, които предизвикват наводнения се увеличават през последните 20 години.

Откакто Венеция е започнала да води регистри преди 150 години, този показател е бил достигнат 25 пъти. Две трети от тях са регистрирани през последните 2 десетилетия.

Защитата на Венеция е поверена на системата от подвижни подводни бариери, струващ около 6 млрд. евро. Проектът "Моисей" представлява сложна инженерна система, която позволява хидроизолация благодарение на 78 диги, поставени на входните точки на лагуната

Става дума за мрежа от кесони, пълни с вода, които трябва да могат да се вдигнат за 30 минути, за да създадат бариера, която да може да издържи покачване на водата до 3 метра над нормалното.