Общество

Венецианското биенале по архитектура скара българските кандидати

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

След 15-годишна пауза България се завръща на Венецианското биенале по архитектура, което ще се проведе от май до ноември тази година. Ясен е и победителят – избраната концепция е на 33-годишния арх. Борис Тикварски и се нарича "Образованието е придвижването от тъмнината към светлината". Класирането обаче предизвика недоволство у част от останалите участници в конкурса. Изпраща ли България най-добрия архитектурен проект и какво с марката БГ ще види световния архитектурен елит, който ще се събере във Венеция? 

На тези въпроси в студиото отговарят арх. Тодор Булев, професор в УАСГ и председател на журито и председател на Съюза на архитектите, арх. Десислава Димитрова и арх. Стефан Добрев – и двама известни архитекти, чиито проекти обаче не се класираха.

„Точките, които всеки член на журито дава се сумират. Проектът, който спечели показва порутените училища не само на България. Не беше моят фаворит, но спечели съвсем заслужено“, обясни арх. Булев.

„Проектът е добър като снимков материал и като социален проект. В него обаче няма никаква архитектурна и градоустройствена тема. По никакъв начин не отговаря на едно биенале. Темата беше архитектура на бъдещето, а този проект е тотално обърнат към миналото“, каза арх. Добрев. „Всички 34 участници сме направили проекти по темата, един казва – аз правя обратното – и него го избират“, допълни той.

„Единственият правилен път е човек да се бори за най-доброто“, пък смята арх. Димитрова.

Вижте цялото интервю във видеото.