Свят

Унгария обвини посланика на САЩ, че се меси във вътрешните й работи

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Унгарският външен министър обвини посланика на САЩ в Будапеща в опит за намеса във вътрешни въпроси на Унгария на фона на засилващия се дипломатически разрив между Вашингтон и централноевропейската страна.

Посланик Дейвид Пресман каза пред сп. "Политико", че унгарското правителство прокарва „лолитика, одобрена от Путин“.

 

Относно изявленията на посланика на Съединените щати в Будапеща бих искал да кажа следното. Не е негово право да се меси във вътрешните работи на Унгария. Ако иска да използва времето си в Унгария, за да критикува действията на правителство, избрано от мнозинството от унгарския народ, тогава той ще има много трудна работа по отношение на ефективната работа за подобряване на сътрудничеството между двете страни.

Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария

Пресман, който беше назначен от правителството на Байдън, преди е заемал длъжността постоянен представител на САЩ в ООН по специалните политически въпроси. Откакто през август оглави американската дипломатическа мисия в Будапеща, той се изправи пред значителни затруднения.

Местни медии, лоялни към дясното правителство на премиера Виктор Орбан, обвиниха американския дипломат в намеса в унгарското правосъдие и в налагане на американски колониализъм.

След встъпването си в длъжност Пресман даде гласност на нарастващата вълна от антиамерикански чувства в Унгария и на нежеланието на правителството на Орбан да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва, наложени заради войната в Украйна.

През януари Пресман написа в "Туитър": "Как защитата на руски олигарси от санкции служи на интересите на Унгария и унгарците?".