Европа

Унгария обяви, че ще блокира „ядрени“ санкции на ЕС срещу Русия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Журналист

Санкции срещу Русия, които да включват ядрената енергия, са просто изключени. Коментарът направи унгарският министър-председател Виктор Орбан в интервю за държавното радио. Орбан категорично заяви, че европейски санкции, включващи атомна енергия ще бъдат последвани от унгарско вето. АЕЦ Пакс в Унгария е построена от Русия и разполага с четири реактора на Росатом, които според сделка, сключена през 2014 г. трябва да нарастнат до шест.

Пред Съвета за сигурност на ООН, първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто пък призова за мирни преговори между Киев и Москва.

Ние вярваме, че вместо да се пращат още и още оръжия, сега трябва да се концентрираме върху спирането на огъня и започването на мирни преговори.

Петер Сиярто, външен министър на Унгария

Сиярто подчерта и икономическите последици за страната му от войната в Украйна.

Военната реторика е много шумна, но тази за мир едва се чува. Аз представлявам страна, скъпи колеги, която е пряк съсед на Украйна. Ние сме много заинтересовани от установяването на мир като се имат предвид последиците от войната върху нас като съседи.

Петер Сиярто, външен министър на Унгария

Унгария многократно е критикувала санкциите на ЕС срещу Русия заради инвазията в Украйна, като според Будапеща, те не са успели да отслабят Кремъл по значим начин, а в същото време рискуват да разрушат европейската икономика.