Европа

Заради високата инфлация, „горивният туризъм“ покрай границите на Унгария процъфтява

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Високата инфлация в Унгария, която е близо 25% доведе до нов туризъм – с горивата. Така нареченият „горивен туризъм“ процъфтява по границите на страната. Никъде другаде в ЕС цените на хранителните продукти не са се повишили толкова, колкото в Унгария. Понастоящем хората плащат почти два пъти повече за покупка, отколкото преди година. Разликата между скъпо и евтино често е само едно пътуване през границата до Словакия, а разликата се изплаща.

„Пътуваме с кола от другата страна, защото бензинът е много по-евтин. Когато мостът е открит преди повече от 20 години, той вече е бил такъв. И не идваме само заради бензина, а и за да пазаруваме. Бирата и сиренето също са по-евтини“, разказва унгарец, практикуващ „горивен туризъм“.

„Тук сме в командировка и решихме да съчетаем това с обяд и пазаруване, а след това, разбира се, сме любопитни да видим колко по-евтин е бензинът. Не е много по-евтино, около 10 цента. Заредих с дизел. Очевидно обменният курс между еврото и форинта е добър и това го прави малко по-евтин“, споделя негов съгражданин.

Унгария преживява най-тежката си икономическа криза от много време насам. Средната заплата е 1260 евро, а минималната е около 500 евро. Цените се повишиха толкова бързо, а наложените от правителството тавани на цените не помогнаха. Една Община в южна Унгария изпраща автобусите си през границата с Румъния, за да заредят гориво.

Като ръководител на общината не мога да прахосвам пари, както прави нашето правителство. Затова решихме да прекосим границата с Румъния, за да заредим гориво. Там литърът е с около 25 цента по-евтин, а ние зареждаме 2-3 пъти месечно, така че няма значение.

Роберт Молнар, кмет на Кюбекхаза

Унгария е изправена пред рецесия и в тази трудна ситуация ЕС намали с милиарди финансирането на Унгария, от което правителството на Виктор Орбан отчаяно се нуждае. А предстоят още съкращения. Унгарското правителство обвинява санкциите на ЕС срещу Русия за огромната инфлация.

Ако заредите автомобила си в Словакия вместо в Унгария, можете да спестите около 20 евро. Заслужава си да прекосите границите на съседните държави в радиус от 30-40 километра, за да заредите гориво и да пазарувате.

За Euronews Словакия – Нора Шеноуда.