Европа

За да не загуби средства: Унгария даде заден в спора си с ЕК за университетите в страната

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Унгарското правителство е готово да направи отстъпки пред ЕС, за да не загуби средствата по програма "Еразъм".

В началото на януари Европейската комисия предупреди, че повечето унгарски университети ще загубят финансирането от Брюксел по програмите "Еразъм+" и "Хоризонт Европа", тъй като влиянието на управляващата партия в системата на висшето образование нараства.

Сега от Будапеща са готови да отстранят членовете на правителството от университетските съвети.

От наша страна не е проблем, ако Европейската комисия повдигне въпроса, че политици не могат да бъдат членове на университетски съвети. Можем да решим този въпрос с регламент. Можем също така да обсъдим въпроса, че настоящите мандати на съветите не са ограничени във времето. Унгарското правителство е отворено по въпроса.

Тибор Наврачич, унгарски министър по въпросите на фондовете на ЕС

Миналата година Унгария приватизира повечето от университетите.

Сега те се управляват от фондации, в много случаи с участието на високопоставени правителствени и партийни политици в надзорните съвети.

Министър Наврачич например, който в момента преговаря с ЕС за "Еразъм+", е и председател на борда на един от университетите на непълно работно време.

Министърът на външните работи Петер Сиярто, министърът на правосъдието Юдит Варга и депутати от управлящата партия Фидес също заемат ръководни постове в университетите.

Според наблюдатели унгарското правителство отстъпва в битката си с Брюксел.

Възможно е да последват още области, в които правителството на Виктор Орбан ще отстъпи пред исканията на ЕС, за да осигури финансиране.

Изявленията на министър Наврачич по въпроса за "Еразъм" са явно отстъпление от предишната позиция на правителството. Въпросът сега е доколко тази нагласа ще важи и за всички останали въпроси, които са на масата. Нека не забравяме, че за да изпълни 27-те изисквания на ЕС, така наречените "супер етапи", Унгария ще трябва да прояви подобна готовност за компромис и съгласие.

Андраш Биро-Наги, анализатор

Настоящите мерки на Европейската комисия по отношение на "Еразъм+" са част от механизма за върховенство на закона. Той обвързва отпускането на средства от съюза със спазването на принципите на правовата държава. Предложено беше да се замразят 13 млрд. евро, предназначени за Унгария. За да не се стигна дотам, Будапеща трябва да изпълни всички 27 изисквания на Комисията.