Свят

Политическият пъзел в Перу: Насилие, протести и въпроси

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Вълна от недоволство към политическия елит в редица латиноамерикански държави приковават погледите към континента от месеци. От декември насам обаче ситуацията в Перу придоби други измерения като мирните демонстрации се превърнаха в размирици с над 60 жертви. Страната е изпаднала в тежка управленческа криза, а насилието по улиците налага бързото й разрешаване. Отговорите на най-наболелите въпроси за това какво се случва в Перу потърси международният ни редактор Лора Карамфилова, която разговаря с Анхела Рей и Хосе Луис Герра от столицата Лима.

 

6 президенти за 4 години. Перу изглежда става все по-труден за управляване. Кризата, в която страната изпадна през декември, когато бе арестуван тогавашният държавен глава Педро Кастийо, се задълбочава. Президентът Дина Болуарте настоява за предсрочни избори до края на годината, но мнозина се опасяват, че това ще разгневи още повече хората по улиците, които искат нейната оставка. Специално за Евронюз България актуалните новини от страната коментираха Анхела Рей – жител на Лима и икономистът Хосе Луис Герра.

 

Според мен ситуацията малко се е успокоила, защото съм тук повече от месец. В момента като че ли демонстрациите губят силата си. Но не знаем дали няма отново да се стигне до насилие, както беше доскоро. Това са едни демонстрации, които са характерни с изключително насилие.

Анхела Рей, жител на Лима

Тези демонстрации не се случват само в Лима. Важно е да се следи какво се случва в различните региони. Нека не забравяме, че протестите започнаха именно в регионите. Както каза Анхела, става дума за 1 месец на много насилствени протести. Виждаме едни непопулярни методи, които не се бяха случвали от 80-те години на миналия век. Напомня ни действията на комунистическата партия Сендеро Луминосо през 80-те и 90-те.

Хосе Луис Герра, икономист

Конгресът на страната вече няколко пъти не може да вземе решение дали изборите да бъдат изтеглени за тази година. Според Хосе Луис Герра в законодателния орган съществуват огромни разделения.

„Има големи разделения между партиите. Има депутати, на които партията им казва да гласуват по определен начин, те отказват – имат различно мнение. Има партии, които търсят облаги от евентуално изтегляне на изборите за по-ранна дата, борят се за власт. Това е една ужасна война за власт, дори ако това не се случва по демократичен начин.

Да, те са начинът, според мен, но едни предсрочни избори биха влошили много ситуацията, защото няма да има достатъчно подготовка от страна на партиите, да ни представят своите кандидати. По време на такъв национален хаос, последиците не биха били добри. Това би довела до нова вълна на насилие по улиците“, казва Рей.

Тотална липса на гражданско представителство чрез партиите и липса на изявени лидери. В това се корени проблема, според икономиста Хосе Луис Герра.

„Въпросът не е само в насрочването на предсрочни избори. Те искат разпускане на Конгреса, протестиращите искат и учредително събрание за промяна на Конституцията. Честно казано, евентуални избори до края на годината биха породили у мен много въпроси и несигурност. Не вярвам, че вотът би разрешил политическата криза.

В самия кабинет на Кастийо имаше фракции. Дина Болуарте от една страна и хора, около Кастийо. Може би Дина Болуарте е малко по-умерена, докато Кастийо е по-радикален. Но протестите според мен, не са срещу самата личност на Дина Болуарте“, смята Герра.

Резултати от допитване на местна социологическа агенция, показаха, че перуанците смятат Конгреса за корумпиран и работещ само за себе си и одобрението на законодателния орган е едва 7 на сто. Подкрепата за Болуарте е 17 процента, а 73 на сто от анкетираните подкрепят произвеждане на предсрочни избори още тази година.

Хуан и Анхела споделиха, че в самото Перу е едва ли не ясно за всички, че става дума и за платени протестиращи и хора на Кастийо, които са изпратени, за да подстрекават напрежението. Да не забравяме, че той все още е в ареста, което допълнително провокира поддръжниците му да са по улиците. Монетата винаги има 2 страни със сигурност, сега обаче е момента, някой да направи компромис. Насилието несъмнено има общо и с това, че и Болуарте и Кастийо се чувстват притиснати в ъгъла. Това чувство на безизходица, която със сигурност рефлектира и върху техните избиратели. Очевидно беднотията и немотията – преляла чашата.

Над 20 партии са се явили на последните избори. Тук говорим за наистина голяма фрагментация. Ако Дина Болуарте реши да направи тази саможертва и сама да се оттегли, може би това ще успокои протестиращите. Единственият вариант е да се разберат по между си, но към момента изглежда задънена улица. Трябва несъмнено да има един процес на добра комуникация с избирателите, които да бъдат успокоени преди да отидат до урните.