Свят

Президентът на Перу Болуарте отстъпи, поиска избори през 2023 г.

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Въпреки наложеното извънредно положение, протестите с искане за оставката на президента Дина Болуарте, разпускане на Конгреса, и провеждането на предсрочни избори, не стихват вече втори месец

Пред журналисти Болуарте обяви значителна отстъпка. 

"Безсмислено е да приема предложението за незабавна оставка. Това няма да ни помогне в ситуацията, в която се намираме. Да се организират незабавни предсрочни избори, Дина Болуарте да подаде оставка, да се уволни Дина Болуарте... вие само създавате още по-голяма криза, не мислите за всички проблеми, породени от тези насилствени мобилизации, насърчавани от един сектор. Нека изборите се проведат предсрочно, на дата, която Конгресът ще посочи", заяви тя.

Болуарте поиска вотът да бъде тази година, но в края й. 

По-рано вече изрази подкрепа за провеждането на избори през април 2024 г., а не както беше планирано - през 2026 г. 

Но изглежда, че сред законодателите нараства подкрепата за преместването им дори по-рано - на фона на масовите протести, при които загинаха близо 60 души, а стотици бяха ранени.

"В историята на демокрацията в Перу не е имало такива нива на репресии, каквито преживяваме сега. Има 57 загинали, но 46 от тях са пряка отговорност на правителството. Изправени сме пред убийства по бързата процедура, седем от които отнеха живота на непълнолетни", каза Мар Перес, активист и изследовател от Националната координация по правата на човека

Местните власти бяха обвинени, че са използвали прекомерна сила за потушаване на недоволството, включително огнестрелни оръжия.