Политика

Адв. Екимджиев: Действителната воля на политиците е да няма контрол върху главния прокурор

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Действителната воля на депутатите е да не бъдат приети измененията в НПК за контрол върху главния прокурор. И по този начин отново да бъдат минимизирани шансовете на България и за Шенген, и за еврозоната. Но най-важното е, че се консолидира едно клептократско мнозинство, което върви заедно през хартиена бюлетина, през действителното отношение към войната в Украйна и конфликта между България и Македония.

Това каза пред Euronews Bulgaria адвокат Михаил Екимджиев.

Виждаме как проруското лоби, което е навсякъде, включително и в партии, които претендират, че са проевропейски, визирам преди всичко ГЕРБ, води до едни антиевропейски решения. Дори да не става въпрос какво очаква от нас Европа, а ние сами за да живеем по-добре, да имаме чувството за смисъл в институциите, чувство за справедливост, би трябвало сами да решим този проблем.

 

Очевидно за пореден път няма политическа воля, има страх и желание на това клептократско мнозинство да крепи Гешев, който му гарантира безнаказан грабеж. Това са парии и хора, които са свикнали години наред да се хранят, да съществуват благодарение на грабежа на обществения ресурс.

Няма обективна възможност този закон да мине през комисия и на второ четене при демонстрираната липса на воля от това клептократско мнозинство. В същото време това мнозинство прие да разглежда един алтернативен проект за изменение в НПК. Не този, който беше отгледан в продължение на години през комисията „Йорданова“, Крум Зарков, за да получи одобрение от Венецианската комисия, от Европейската комисия и който действително предвиждаше ефективен контрол върху главния прокурор, който се осъществява от съдия от ВКС. Тук се прие един палиатив, при който Гешев трябва да бъде разследван от следовател, а следствието в същото време се ръководи от Борислав Сарафов, който беше назначен по предложение на Гешев само преди няколко месеца.

 

Очевидно, че и „Възраждане“ работи за този нелеп сценарий, в който се имитира някаква дейност, за да бъдат замазани очите на избирателите, които не са толкова наясно. Това са едни и същи хора, които до вчера са работили заедно и зад тях стоят едни и същи кукловоди, които прикриват безобразията на управляващите. Едни специализирани прокурори пък се специализираха в брутален, директен грабеж на бизнеси и дружества.

Вероятно в един дълъг период от 5-10 години тази промяна може и да доведе до някаква независимост на следователите, но това не става като разрязване с нож. Самият Бойко Рашков гласува частично само за отделянето на следствието от прокуратурата, в което има някакъв процесуален смисъл, но не и с оглед на възможността да бъде разследван ефикасно главният прокурор.

Промените са на ръба на Конституцията, но дяволът е в детайла. Помним, че Гешев и шайката около него твърдяха, че има подобен проблем и със закриването на специализираните съдилища, но Конституционният съд реши точно обратното.

Имаше съмнение, че бившият главен прокурор Никола Филчев е замесен в убийство, но той не допусна това да бъде разследвано. Именно по това емблематично дело „Колеви срещу България“ решението на Европейския съд по правата на човека вече 14 години не е изпълнено. Такъв тип неизпълнение е характерно за държави като Русия, преди това Украйна, Турция. В европейките страни това е немислимо и несъвместимо с понятия като правова държава, особено за членове на ЕС.

Вижте цялото интервю във видеото.