Добро Утро, Европа

Марин Маринов, ГЕРБ: Необходима е промяна на Конституцията, ако искаме реална съдебна реформа

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Темата със съдебната реформа става по-интензивна в края на всеки парламент. Има политически субекти, които предпочитат съдебната реформа да не бъде завършена. Ние сме "за" и имаме волята да работим за правосъдна реформа, за да вземем "дъвката", която използват в предизборните си кампании. Според мен в зависимост от политическата конфигурация в следващия парламент, би следвало да мислим за промяна в Конституцията, за да можем да направим реални промени.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Марин Маринов, депутат от ГЕРБ-СДС по повод последните законодателни промени, свързани с правосъдието.

 

Ето какво още каза той:

20% от стойността на изнесеното оръжие за Украйна представлява комисионна. От 5 млрд. лв сами може да си направите сметката посредниците какво са взели. Къде отиват тези пари не е ясно.

"Демократична България" и "Продължаваме промяната" бяха готови за избори от първия работен ден на парламента. Те не искаха да има мнозинство и да има работещ парламент.

Темата със съдебната реформа става по-интензивна в края на всеки парламент. Има политически субекти, които предпочитат съдебната реформа да не бъде завършена.

Това са наши потенциални партньори и опоненти. Ние сме "за" и имаме волята да работим за правосъдна реформа, за да вземем "дъвката", която използват в предизборните си кампании. Според мен в зависимост от политическата конфигурация в следващия парламент, би следвало да мислим за промяна в Конституцията, за да можем да направим реални промени.

Нашите опасения са, че моментните предложения за правосъдна реформа ще бъдат отменени от Конституционния съд, ако бъдат приети. Надявам се, че партиите, които ги предлагат не са наясно с това, защото, ако са тогава тя би стигнала до задънена улица.

Наш естествен партньор в този парламент е "Демократична България". Не стигнахме до реални разговори за кабинет с тях обаче. Мое мнение е,че в следващия парламент трябва да търсим по-широк консенсус. Виждаме, че малко по малко нашите политически опоненти узряват за това, че трябва да има работещо правителство.

Не поставяме червени линии за разлика от други политически партии. След изборите сме готови да говорим с всеки. Убеден съм, че следващия парламент ще излъчи правителство и, че ГЕРБ-СДС ще е първа политическа сила.

 

Цялото интервю вижте във видеото.