Добро Утро, Европа

Експерти: Ако можеше съдебната реформа да мине на две четения, нямаше да бъде внесена в зала

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Време за съдебна реформа няма в рамките на този Парламент. Около това становище се обединиха бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов и  Велислав Величков, председател на националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". Величков припомни, че от  2009-а година се работи по механизма за контрол на главния прокурор. 

На първо четене е много лесно, когато знаеш, че няма да има второ. Няма как да се случат нещата в рамките на 48-ото Народно събрание до следващия четвъртък. Всъщност, загубата на кворум в четвъртък беше причината в петък да не може да се събере правната комисия и да не стигне времето на парламента“, обясни Величков.

 

Ние имаме от 2009 г. да пишем това домашно, вече влизаме в 14-ата година, не мога да преброя и парламентите, които отговарят за това. Аз мисля, че съдебната реформа ще се случи. Ще им се наложи да я направят. Иначе едни 5-6 милиарда евро няма да ги видим. Кражбите ще намалеят в драстичен размер.

адв. Велислав Величков, „Правосъдие за всеки“

Ако имаше възможност правосъдната реформа да мине на две четения, нямаше да бъде внесена в зала. Очевидно и в следващото Народно събрание ще бъде същото. Има парламентарни групи, които са готови със зъби и нокти да бранят главния прокурор“, каза от своя страна Емануил Йорданов.

 

В правото има един термин – „давност“. На някои хора им трябва тя да изтече, например за Мишо Бирата остават още 2-3 години, тоест в мандата на Гешев. За мен центърът на проблема е не кой ще разследва главния прокурор. Трудно мога да си представя как той ще извърши престъпление, но злоупотребата с власт е друго нещо. Той държи ВСС, държи инспектората към ВСС, за мен е обидно да гледам как високопоставени съдии във ВСС играят по свирката на Гешев.

Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи

Има още един властелин във ВСС освен главния прокурор – това е председателят на Върховния административен съд, смята Велислав Величков.

А според Емануил Йорданов, от главния прокурор зависи всичко, което се случва във Висшия съдебен съвет.

 

Целия разговор вижте във видеото.