Общество

Адв. Лулчева: Преместването на следствието няма да го направи независимо

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Очевидно се счита, че с преместването на следствието, то ще се отдалечи от прокуратурата и ще бъде в по-голяма степен независимо. Това обаче нищо не решава, защото независимо дали следствието е в структурите на прокуратурата или извън тях, по смисъла на НПК следователят е подчинен на прокурора при разследването.

Това каза пред Euronews Bulgaria адв. Ина Лулчева.

Следователите ще продължат да се назначават от прокурорската колегия на ВСС, в която преобладават прокурори и има само един представител на следователите. Тоест структурното местене по никакъв начин няма да доведе до независимост.

 

Не можем да направим следователите независими от прокурора в разследването, защото това е цялостна промяна на модела, по който е уреден нашият наказателен процес.

Беше много трудно да си представя начина, по който трябва да се организира разследването на главния прокурор, защото това е една уникална структура, която съществува в България, другаде я няма. В делото „Колеви“ Европейският съд казва, че в България има институционален проблем. Уреждането на взаимовръзките и зависимостите вътре в прокуратурата изключва възможността главният прокурор да бъде разследван по реда на НПК и както казва Конституционния съд – от всеки прокурор. Така че трябваше да се създаде един нов ред.

 

За мен редът със съдя, който да бъде назначен за прокурор беше по-добър вариант – независим магистрат, който да извършва това разследване. С директора на НслС не смятам, че може да се получи независимо разследване.

Трябва да се прави нещо чисто ново за ситуация, която не би следвало да съществува. Не би следвало да има проблем да се разследва когото и да било, ако е извършил престъпление.

Акцентът, който се постави от прокуратурата, в която реагираха като обидени деца, след като ние сме задължени да изпълним решението на Европейския съд. Това не е хрумване наше, което да е насочено срещу когото и да било. Не са основателни подмятанията на главния прокурор, че това се прави специално за него, защото искали да го махнат. Делото „Колеви“ е от времето на Никола Филчев и няма нищо общо със сегашния. Прокуратурата насочи цялото си внимание върху тези текстове и убягнаха много други, които са смислени и даваха възможност за по-голяма отчетност и по-голям контрол върху прокуратурата, защото това е вторият проблем – липсата на отчетност на прокуратурата.

През последните години не е имало политическа воля да се реши съдебната реформа. Напротив, съществуването на проблемите, напрежението вътре и всевластието на прокуратурата устройваха всички политически партии до момента.

Вижте цялото интервю във видеото.