Политика

На първо четене: Депутатите решиха следствието да излезе от прокуратурата

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Седмица преди парламентът да приключи работа, на първо четене депутатите решиха да извадят следствието от прокуратурата и той да стане независим орган, а ръководителят му да може да разследва главния прокурор. Така народните представители връщат ситуация, позната от миналото, когато следствието беше отделен орган.

Предложението на „Възраждане“ срещна опозиция от „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“, но получи подкрепата на ГЕРБ, БСП, ДПС и дори Бойко Рашков, който е директор на НСлС до 2001 г. То беше подкрепена със 117 гласа „за“ и 20 „против“, а 48 депутати гласуваха с „въздържал се“.

В момента директорът на Националната следствена служба (НСлС) е заместник на главния прокурор и негова дясна ръка. Идеята е шефът на следствието да стане независим и именно това да е човекът, който да разследва главния прокурор. Към днешна дата, това би означавало, Борислав Сарафов да разследва Иван Гешев. Според депутатите от „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) това ще доведе до конфликт на интереси.

Вие сериозно ли предлагате човекът назначен от главния прокурор, неговата дясна ръка и заместник, да е човекът, който го разследва?

Искрен Митев, ПП

„Ние след 1990 г. облечени в демократични промени допуснахме някой доста съществени грешки. Ценното в този проект е, че се поставя изключително важен въпрос - да се възстанови следствието в един предходен период от време, така че да се осигури на разследващите органи оптимална независимост, така както изисква конституцията“, заяви бившият вътрешен министър Бойко Рашков, предаде БГНЕС.

Проектът на Министерския съвет е включен в Плана за възстановяване и устойчивост. В него се предлага съдийската и прокурорската колегия на ВСС да направят етични кодекси на съдиите и прокурорите, които да гласува Пленумът на ВСС. Друго предложение е Инспекторатът на ВСС да провежда антикорупционно обучение.

Депутатите разглеждат законопроекти за поправки в НПК. Те предвиждат Механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му.

Според обвинител номер №1 Иван Гешев част от предложените поправки в закона са противоконституционни.

Вижте още във видеото.