Политика

Приеха на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Депутатите приеха на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор. Той предвижда наказателен съдия да може да разследва обвинител №1.

Повече от два часа дебатираха депутатите като по-голямата част от разменените реплики не бяха по същество. С приетите текстове на "Продължаваме промяната" се предвижда възможност разследващите полицаи да провеждат досъдебни производства срещу магистрати. Това според депутати от ГЕРБ може да доведе до полицейщина.

Приети бяха и двата законопроекта, предложени от Министерския съвет. С единия законопроект на служебния кабинет се създава механизъм за разследване на главния прокурор. Образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия от ВКС определен на случаен принцип. А с приетите текстове на "Възраждане" шефът на Следствието ще разследва главния прокурор. Или ако промените влязат в сила в този момент Борислав Сарафов ще има правомощия над Иван Гешев.

От ДБ призоваха правната комисия възможно най-бързо да изготви доклад за общи законопроект за промените, така че те да можеда бъдат приети до края на работата на 48-ото Народно събрание.

Вижте още във видеото.