Европа

33-ма мигранти се удавиха в Средиземно море за по-малко от месец

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

33-ма мигранти от Северна Африка са загубили живота си в Средиземно море по пътя към Европа от началото на годината.

Това заявиха от Върховния комисариат на ООН за бежанците. Кризата с мигрантите продължава да се задълбочава, а от ЕС търсят изход от ситуацията.

Хуманитарният спасителен кораб Оушън Вайкинг свали на брега в Тоскана поредните 95 мигранти, открити в Средиземно море. Те са плавали в продължение на 4 дни, докато стигнат до пристанището в Карара.

 

Вече създадохме медицински пунктове за гинеколози, дерматолози и общопрактикуващи лекари. След като запишем в регистър пристигналите хора, ще им дадем топла храна и ще осигурим специална грижа за децата.

Серена Ариги, кмет на Карара

Правителството на италианския премиер Джорджа Мелони е в задънена улица за това, къде да акостират корабите с нелегалните мигранти, спасени в Средиземно море. НПО организации настояват, определените от властите пристанища да бъдат възможно най-близко до мястото на спасяване.

 

Оценяваме факта, че бързо са осигурени безопасни пристанища. Но това, че плавахме 4 дни означава, че 4 дни не е имало спасителни кораби в централното Средиземноморие. Искам да ви напомня, че през 2022 г. над 2 хиляди души са загинали в този район. Това е най-смъртоносният миграционен маршрут и когато няма кораби – хората умират.

Карла Мелки, зам.-директор на „СОС Средиземноморие“

В края на миналата седмица министрите на вътрешните работи и на имиграционните въпроси на страните членки на ЕС се срещнаха, за да обсъдят подобряването на координацията в блока за връщане на повече мигранти, на които е било отказано правото на убежище в Европа. Припомняме, че докато някои страни членки, сред които Австрия и Унгария, протестират срещу нелегалната миграция от Близкия изток и Северна Африка, Германия е сред държавите, които искат да отворят своя пазар на труда за така необходимите ѝ работници извън блока.