Европа

Италия поиска от фон дер Лайен по-справедливо разпределение на мигрантите в Европа

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Миграцията и икономиката бяха двете основни теми, обсъдени на специална среща на председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен с крайнодесния премиер на Италия Джорджа Мелони в Рим.

Един от най-важните приоритети на Италия е да постави Пакта за миграцията и убежището на първо място в дневния ред на ЕС по начин, който да е по-подходящ за страната.

Страната въведе кодекс на поведение за корабите на неправителствени организации, които оперират в Средиземно море, и поиска по-справедливо разпределение на мигрантите на континента.

Джорджа Мелони демонстрира решителност, независимо колко труден и политически противоречив е въпросът, разказва кореспондентът на Евронюз в Рим.

Италия иска да играе по-активна роля в Европа по отношение на миграцията, като успее да се справи там, където други правителства се провалиха. С други думи, Италия иска да бъде запомнена като страната, която е успяла да промени нещата веднъж завинаги", споделя Джорджа Орланди.

Друг важен въпрос, който беше обсъден е Европейският фонд за възстановяване на Италия. Мелони иска да внесе изменения в пакета, подписан от нейния предшественик Марио Драги, за да се справи с икономическите предизвикателства, предизвикани от войната в Украйна. Залогът е повече от 191 милиарда евро.

"Италианското правителство предложи цялостен преглед на управлението на плана. Тоест на начина, по който той се управлява в Рим. Но за да направи това, италианското правителство трябва да поиска разрешение от Европейската комисия и това е нещо, което премиерът Джорджа Мелони и председателят на Европейската комисия обсъдиха", продължава Орланди.

По време на престоя си в италианската столица председателят на Европейската комисия отдаде почит и на бившия председател на Европарламента Давид Сасоли, който почина по това време миналата година.