Свят

Колко плащат мигрантите, за да достигнат до САЩ

От Euronews България Euronews България

Милиони нелегални мигранти пресичат сухопътната граница между Съединените щати и Мексико. Хиляди чакат във временни приюти, за да успеят да получат документи. Каква цена са готови да платят мигрантите, за да преминат най-натоварената сухопътна граница в света преминаването през Мексико, страна, засегната от наркокартели, които също правят милиони от контрабанда нa хора. Мексиканското правителство разхлаби критериите за някои временни и транзитни разрешителни, но с наплива от пристигащи мигранти отнема месеци, само за да получите среща, за да започнете процеса. На фона на чакането и напрежението е изкушаващо да плащате на посредници и адвокати. 

 

И в това нито печелим, нито крадем, нито правим нещо извън рамките на закона. Да работим и работим добре не означава да правим нещо незаконно.

Клаудия Ибет Еспиноза, адвокат по имиграционните въпроси

Мигрантите рядко съобщават за съмнителни практики. Повечето приемат, че техните плащания и време са част от цената за достигане до САЩ. Дори когато се докладва за корупция, властите рядко предприемат действия, позовавайки се на липсата на доказателства. 

 

Те поискаха пари. Първо трябва да дадете на адвокатите $150 до $500, за да ви измъкнат оттук. Ако не, те ви казват, че ще ви депортират обратно във вашата страна, защото това е партньорство, което имат с имиграционните власти.

Луили Исмаел Батиста, доминикански мигрант

Един октомврийски ден в Тапачула, на брега на река Сучиате, разделяща Мексико от Гватемала, имиграционните агенти регистрираха около 200 мигранти, предимно венецуелци, на една входна точка. Някои са освободени безплатно, други след като плащат до 500 долара на адвокат. За Луили Исмаел Батиста е било второто. Доминиканецът казва, че негов приятел му е препоръчал адвоката, който го е освободил след девет дни. 

 "Излезе един приятел, дадох му личната карта и адвокатът ме извика по високоговорителите. Пуснаха ме да си тръгна, но трябваше да дам паспорта и личната си карта като гаранция на адвоката, за да му платя, когато си тръгна излизам."

Той не знаел как ще стигне до границата на САЩ. Той казва, че ще продаде телефона си, часовника си, всичко, за да продължи напред. Към Съединените Щати.