Европа

Мелони призовава достойнството на мигрантите да бъде зачитано еднакво

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Италия призова за повече отношение към мигрантите преди срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел. Премиерът на страната Джорджа Мелони заяви, че Полша е на първа линия в конфронтацията между Европа и Русия.

 

Продължавам да чувам забележки срещу Полша. Обръщам ви внимание, че Полша е страната, която повече от всяка друга поема върху себе си бремето на украинските бежанци.

Джорджа Мелони, премиер на Италия

Тя очерта приоритетите на своето правителство преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Срещата е посветена на руската инвазия в Украйна, включително предоставянето на повече помощи за подпомагане на страната през зимата, както и на сигурността и енергетиката.
Полша е на първа линия в борбата срещу Русия, заяви Мелони, като призова италианския парламент да бъде "внимателен" при избора на външнополитически приоритети.

По време на дебата опозиционната партия "Движение 5 звезди" поиска да се спре изпращането на военна помощ за Украйна като начин за търсене на мирно решение на конфликта. Мелони заяви, че преговори с Русия могат да бъдат постигнати само чрез подкрепа за Украйна.