The Cube

The Cube: Реакции и фалшиви новини около немските танкове за Украйна

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

След като вчера Германия официално заяви, че ще предостави „Леопарди“ на Украйна, очаквано реакции не само в социалните мрежи, но и и извън тях, имаше доста. Украинският президент написа в Туитър, че е „искрено благодарен“ за взетото решение, а в Русия новината беше определена като „екстремно опасна“. Но как реагираха другите европейски страни. Ще се спрем на 3:

Няма как да не започнем с Германия. Реакциите там са смесени. Зелената партия, както и Християндемократическия съюз изразиха силната си подкрепа, докато крайнодясната партия в страната нарече решението „заплашващо да въвлече Германия директно във войната“.

Литва е една от страните, които агитират за възможно най-строгите санкции срещу Русия. Те приветстваха решението, като нейният министър на външните работи публикува в Туитър снимка с украинското знаме и игра на думи: "Tanke Schön".

Във Великобритания отзивите също са доста позитивни. Министър-председателят Рушу Сунак приветства германския ход, като заяви, че това решение „ще укрепи отбранителната мощ на Украйна“.

Покрай въпроса с доставката на танковете обаче очаквано в социалните мрежи се появиха и много фалшиви новини през последните няколко седмици.

Един от последните примери е предполагаем плакат, появил се на летището в Щутгарт, Германия. На него е изобразено германското знаме с текст, призоваващ страната да не изпраща „Леопардите“ на Украйна.

Euronews се свърза с летището в немския град, от където потвърдиха, че тези плакати никога не са съществували и че изображенията са били подправени.