The Cube

The Cube: Снимка на украинска снайперистка с убит руски боец

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Месец преди да се навърши точно година от нахлуването на Русия в Украйна, отново обръщаме поглед към социалните мрежи, тъй като и там се води война, само че дезинформационна.

Този път повод за разговор стана една снимка, споделена от доста потребители на Туитър и на множество езици, включително испански и италиански. Хората, които я разпространяват, твърдят, че на нея виждаме украинска военнослужеща, заснела себе си до тялото на убит руски боец и изпратила снимката на родителите на въпросния войник.

Представят я под името „Лилия Евтушенко“.

Euronews направи проверка на тази новина и установи, че става дума за дезинформация. Всъщност оригиналната снимка е публикувана за пръв път в украинския вестник Gazeta. Истинското име на момичето е Олександра Самсонова и е снайперистка от Въоръжените сили на Украйна.

Euronews открива и личния профил на Самсонова в Инстаграм, както и оригиналната снимка, която се оказва подправена. Оригиналната снимка е направена 11 месеца преди нахлуването на Русия в Украйна и на нея не се вижда труп.

Това е поредният случай, който ни напомня, че трябва добре да проверяваме източниците си на информация, колкото и по-трудно да става.