Икономика

Въпреки поскъпването: Колите втора ръка все още са с около 50% по-евтини от новите

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Ръстът на цените на употребяваните автомобили започна с пандемията от преди близо 2 години. Поради липса на нови автомобили в оказионите, употребяваните започнаха да се търсят двойно повече. За нови пък се чака от 8 месеца, до година-година и половина за някои марки.

Това каза пред Euronews Bulgaria зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Любомир Доросиев.

И на вторичния пазар в Западна Европа все повече се търсят употребявани автомобили, което налага и ние да ги плащаме доста по-скъпо.

 

За последните 2 години цените се вдигнаха поне с 30%, но пак са много по-добри от това, което човек може да закупи в магазина. Знаете, изкарвайки една чисто нова кола от магазина, тя губи поне 30% от стойността си, а през първата и втората година стига до 50%.

Цените на автомобилите и нови, и втора ръка вече са доста по-високи.

Вносителите на нови автомобили нямат налични коли за продажба, за да могат да бъдат конкурентни на вторичния пазар. Смея да твърдя, че при тях цените са с 50% по-високи, отколкото преди 2 години. При всички положения е по-изгодно да се купува втора ръка.

Много се търсят електрифицирани автомобили, но в България още не сме достигнали подходящата инфраструктура за зареждане. За момента най-добре се продават хибридните автомобили, защото хем са икономични, хем имат доста добри показатели за безплатен пробег. Дори самозареждащите се хибриди, с разход от около 5 л на 100 км излизат по-изгодни от електромобилите, които се зареждат на платени зарядни станции и нямат такива ограничения в пробега.

 

В автомобилите от скъпия сегмент, екстрите на втора ръка почти не се гледат. При всички положения той пада над 50% от това, което е струвал като нов. А екстрите отпадат в цената.

В обозримо бъдеще не вярвам цените да паднат, защото все още се чака по година-година и половина за чисто нова кола. Отделно при закупуването на нов автомобил искат да се платят 50 или 100% от стойността и да чака после човек за автомобила. На западния пазар трудно се намират автомобили. За една кола, която ще влезе в оказиона чакаме поне двама-трима човека. Ще се нормализират цените, но няма да е много скоро. Очаквам поне след две години да започнат да се случват нещата.

Вижте целия разговор във видеото.