Европа

Европа с нови стандарти за намаляване на замърсяването от автомобили

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Европейската комисия ще предприеме мерки срещу мръсния въздух в европейските градове, като въведе нови стойности на емисиите на отработените от автомобили газове. Очаква се азотните оксиди от леки коли и микробуси да спаднат с 35% в сравнение със съществуващите сега норми.  

От средата на 2025 г. дизеловите автомобили ще могат да отделят максимум 60 милиграма азотен оксид на километър – толкова, колкото и бензиновите автомобили днес.

Тези правила, известни още като Екологичен стандарт Евро 7, трябва да влязат в сила през 2025 г. за период от 10 години. До 2035 г. всички нови автомобили ще бъдат 100% електрически.

 

Нашето предложение ще доведе до реална промяна, тъй като през 2035 г., благодарение на новия стандарт Евро 7, емисиите на азотни оксиди от леките автомобили ще бъдат намалени с около 35% в сравнение с действащия днес стандарт Евро 6. При тежкотоварните превозни средства този дял е над 50%, така че това е наистина голяма промяна за всички нас.

Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар на ЕС

С въвеждането на стандарта за емисиите Евро 7 за първи път ще бъдат въведени ограничения не само за отработените газове, но и за емисиите от спирачките и гумите, които също се отделят от електрическите автомобили.

Производителите, които вече преминават към 100% електрически превозни средства, осъждат допълнителните ограничения. От друга страна, екологичните неправителствени организации смятат, че Брюксел не прави достатъчно.

ЕС смята, че въвеждането на нови норми за замърсяване за последното поколение двигатели с вътрешно горене е от решаващо значение, тъй като автомобилите, пуснати на пазара преди крайния срок през 2035 г., ще останат в експлоатация в продължение на години.

Замърсяването на въздуха от автомобилния транспорт е причина за смъртта на 70 000 души всяка година в ЕС.